Ireversibil

Proză scurtă

Ireversibil este o carte de proză scurtă, concepută și pliată pe propria copilărie și pe persoanele care mi-au marcat această parte a devenirii mele.

Titlul este sugestiv, transmițând ideea că nu mă mai pot întoarce fizic în acele locuri și momente ale timpului, dar amintirile trăiesc prin ceea ce am redat în carte, cu gândul la cititori. Ei vor avea șansa de a cunoaște : locuri, oameni, moduri de viață și educație.

Pentru tinerii cititori va fi o experiență inedită, neavând în propriile amintiri modul simplu și greu al vieții din perioada comunistă. Cei maturi vor vibra la unele descrieri sau acțiuni, deschizându-se uși care poate au închis trecutul.

Rămânem uneori blocați în amintirile noastre,
conștienți că la rândul nostru vom genera amintiri altora.

Despre Ireversibil

„Ireversibil” cuprinde pe lângă prolog și epilog, o introducere în lumea copilăriei și cinci capitole, cu propriile subcapitole.

În acestea, veți descoperi: bunici, mătuși, părinți, prietene, cadre didactice - toate prezentate sub forma unor întâmplări care au fost atât de puternice, încât memoria le-a păstrat, prețuindu-le. Copilăria rămâne un loc în care ne putem refugia accesând și resuscitând gândurile.

Ideea conceperii acestei cărți a încolțit la debutul pandemiei, prin lipsa socializării și prin izolarea care a avut rolul de a scoate la lumină clipe rătăcite în negura timpului. Am îndepărtat pânza de paianjen a uitării, iar amintirile s-au așezat cuminți în proză scurtă, structurată pe capitole și subcapitole, iar în final am atașat câteva poze din arhiva personală, care se pliază pe conținutul prozei.

Sper, că după ce veți pătrunde în universul meu de copil, veți prețui mai mult viața, protejându-vă de uitare, trăirile interioare și întâmplările la care ați luat parte.

Tatiana Crețu

M-am născut pe 26 aprilie 1959 în localitatea Mălini, județul Suceava.

Am avut o intensă activitate de creație literară, debutând în revistele școlare din timpul gimnaziului. dar și făcând parte din cenaclul literar al Liceului Pedagogic Suceava prin participarea la diferite concursuri naționale, obținând premii atât pentru poezie, cât și pentru proză. Am continuat studiile la Universitatea Babeș Bolyai, la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.

Ultimii 43 de ani i-am dedicat carierei didactice.

Pasiunea pentru poezie, proză, pictură mă definește.