Ficțiuni Reale 39

Aveam cheie

Știi nepoate? Toată viața căutăm câte o cheie. Unii o vor pe cea a fericirii, alții pe cea a frumuseții, a înțelepciunii sau a bogăției. Niciodată nu suntem mulțumiți de ceea ce găsim. Trăim cu impresia că merităm mai mult, apoi ne mirăm că am ajuns la capătul vieții, iar cheile ruginesc, inutile. Când privesc peste dorințe, nu știu care cheie era mai importantă. Dar trebuie să-ți mărturisesc acum, că aveam o cheie fără nume. Dacă e folositoare, păstreaz-o. Caut-o în sufletul tău, ca pe o moștenire. (504)

Marea evadare

Își privi picioarele înțepenite în temnița zilnică- scaunul cu rotile, unde încătușate suspinau visele, dorințele, planurile părăsite. Dacă ar mai putea să se ridice din abandonare și deznădejde, ar avea atât de multe de dăruit. Cel mai tare îl dureau compătimirile și privirile curioșilor. Ce îl mai leagă de această lume? Decizia marii evadări îi înflori în minte- real versus ficțiune. Își realiză propriul avatar, care putea alerga, înota, juca fotbal și se mută în metavers, salvându-se de limite. (502)

Clonele mele

Sigmund Freud păși hotărât în cabinetul privat. Privi ciudatul pacient în tăcere. Un gând îl supără câteva momente- uite unul mai controversat ca mine. Cum vă spuneam domnule, eu vin din viitor. Aha! Nu fi îngrijorat. Eu studiez în detaliu visele. Vizitatorul privi în gol. La noi, clonarea e o normalitate. Soția are trei clone. Sunt și ale mele, doar că nu mă pot decide pe care s-o păstrez. Aș renunța bucuros la cea legitimă, dar dacă ar fi cu mult mai rău? Dacă ești aici, ele au renunțat la tine. (503)

Străina 2

Am avut un vis ciudat, dar nu așa-s uneori visele? În dreptul ferestrei se oprise o străină. Insistent, privirile-i treceau prin sticlă și mă ardeau. Ținuta sobră îmi trezise sentimentele de frică și primejdie de care uitasem demult. Dimineața, cu mintea împrăștiată m-am apropiat de fereastră. Era acolo, cu aceeași ținută, trăgând un geamantan vechi și prăfuit. Mă avertiza? Un fior rece mă străbătu. Apoi, au suspinat clopotele a tânguire. Liniștea și siguranța muriseră. Nimic n-a mai fost ca înainte. (506)

Străina

Își luă inima în dinți, pornind discursul. Bună. Ne cunoaștem după nume sau după poza de profil, deși unele poze par ghicitori. Suntem ca o familie în virtual, un amestec de amici și de rude. Poate mă veți elimina din lista voastră, dar eu sunt sinceră, curajoasă și spun doar ce gândesc. Da, eu sunt străina. Dar și tu și tu ești la fel pentru mine. Trebuia să vă spun, că nu ne cunoaștem cu adevărat. Răsuflă ușurată, apoi se îndepărtă de oglindă. Deschise laptopul, grăbindu-se să dea accept noii străine. (509)