Ficțiuni Reale 42

Lucky 13

Se ridică pe vârfuri până la fereastra încorsetată de zăbrelele ruginite. Simți tristețea cerului înrămat. Întinse mâinile și trase de colțuri imaginare. De ce-mi apari iar și iar? Scânci ca un copil, iar gândul fugi la mușchiul umed pe care o găsise rigidă și abandonată, într-o dimineață de 13. Îi observase zâmbetul strâmb și flegmatic care-i făcu mintea praștie. Din lipsă de alte probe, l-au închis. Începu să râdă în hohote. Ce comedie absurdă. Da, justiția e oarbă. Gardianeee și tu ești condamnat pe viață. (513)

Lucky 13 (2)

Ghiță își prezentă colecția de mașini, prietenilor. Fiecare mașină purta numele Lucky și toate erau numerotate de la 1 la 13. Mare iubire trebuie să fi avut ăsta, dacă toate purtau același nume, bârfiră apropiații. De ce te-ai oprit la 13, Ghiță? Întrebarea aștepta o destăinuire. Voi ce credeți? Oftă, se scărpină în vârful capului, apoi se rezemă de ușa garajului. Măi, o să vă zic, dar să nu râdeți și voi. Am fost însurat cu Lucky 13 ani. Într-o dimineață m-a părăsit, iar mecanicul a demisionat. (501)

Ultimul zbor

Fumul țigării îi cuprinse degetele îngălbenite. Privea pierdută în albumul vechi de fotografii, uitând să scuture scrumul care cădea pe masă. Tresări. Uite grupul nostru de parașutiști de la Crucea Roșie. Tinerețea și curajul strălucea în noi. Cea mai veselă, din margine era Mira, draga de ea. Într-o zi ne-am urcat în avion cu misiunea de a transporta medicamente în locuri greu accesibile. Mira a sărit prima. Parașuta nu s-a deschis. A fost ultimul ei zbor. Nu mă certa pentru viciu. Doar așa pot retrăi durerile. (518)

Ultimul zbor (2)

De ce vreți să plecați? Întrebarea reporterului din aeroport o stânjeni. I se păru că trebuie să se dezbrace în public. Ar fi vrut să-l refuze, dar tinerelul o țintuia cu privirea. Putea fi de-o seamă cu fiul ei plecat printre străini. Se hotărî să se destăinuie, destrămându-și oful. Soțul mi-a plecat primul, unde eu nu-l pot decât pomeni. Apoi l-a urmat sora mea, părinții, o parte din prieteni. Băiatul mi-a spus că zborul lui l-a ajutat să-și formeze rădăcini noi. Eu vreau să regăsesc doar o parte din mine. (513)

Ziua de apoi

Ziua de apoi mă pândește. E după colț. Nu vreau s-o cunosc încă. Poate fi dezamăgitoare, frustrantă, înfricoșătoare sau altfel. Nu, nu vreau s-o știu. Rămân în rama zilei de azi. E mai comod așa. Îmi cunosc teritoriul, limitele, cugetă Mișa înaintea examenului de bac în timp ce doi ochi atenți îl fixau plini de compasiune. Ce știi tu, Rex? Ai o viață tihnită. Acum, mai c-aș schimba-o cu a ta. Ham, ham îl aprobă potaia sărindu-i în brațe, răsturnându-i gândurile. Ziua se scutură, ajungând după colț. (503)