Ficțiuni Reale 68

Pe stadion

-Măi fratele meu, eu tot n-am priceput. Pe stadion e raiul sau iadul?

Lică își trase o palmă peste față.

-Dar ce vrei să-ți spun eu, Marine? Te crezi la un curs de filozofie? Uită-te și tu în jur. Simți adrenalina?

-Măi, serios, eu simt mirosul fumigenelor.

-Uită-te cu atenție, Marine. Vezi diversitatea, frumusețea, libertatea?

-Stai, Lică. Parcă încep să pricep. În colțul din dreapta cineva se închină, pupă iconițele. E raiul. În stânga, se vorbește fără perdea, e bătaie. Iadul. Noi? În purgatoriu?

Pe stadion 2

Năică străbătea ulițele satului precum un crai. Cu porta vocea la subțioară căuta locurile aglomerate. Când ajunse în dreptul crâșmei se ridică pe vârfuri, trase aer în piept cu nesaț și începu:

-Oameni buni, atenție. Astăzi, pe la prânz sunteți invitați pe stadion. Veți avea o surpriză.

-Care stadion? De când avem noi stadion? Sau vrei să plecăm la oraș? țipăTică, vizibil enervat.

-Pe imaș, bre. Acolo vom avea un stadion.

-Păi imașul e pentru păscut.

-Ciocul mic,Tică. Nu poți face chiar tot ce vrei.

Metropolă
Capitala abia se trezise din somn. Polițiștii alertați de un apel anonim găsiseră cu greu lângă abator un trup mutilat.Tom își șterse apăsat sudoarea sărată de pe frunte. Reuși să găsească glonțul care-i perforase craniul necunoscutului. Clătină din cap. Doamne și de Înviere? Chiar așa? Colegul mai tânăr leșinase deja. Era în prima misiune. După un timp intrară în abator. Scotociră haotic după pistol. Totul părea curat până când tinerelul începu să se bâlbâie. În carcasa unui miel găsise un făt.

Cățeluș cu părul creț

-Domnule, uitați ce nerozie am găsit pe foaia de examen. Mi s-a speriat mintea, efectiv. Am îndrăznit să vă arăt ca să nu intre în mâna altcuiva și să ajungem în gura presei.
-Ia să văd, Mișule. A scris corect. Uite, nu are greșeli. E chiar lăudabil. A plătit taxa? Atunci, ce mi-e că a scris cățeluș cu părul creț și nu a detaliat subiectul primit. E foaia albă? Nu. Un punct din oficiu, unu pentru scris corect, unu pentru aspect, unu pentru imaginație, unu pentru muncă. Are cinci. Poți să știi ce va ajunge?