FICȚIUNI REALE 69

Dracula

Dracu l-a pus să se înscrie la concurs. S-a dus fără nicio așteptare de la sine sau alții. Dar, comedie. A reușit să fie selectat din cauza incisivilor și caninilor atipici pe care încerca zadarnic să-i ascundă cu mustățile. Partea bună e că-l va imita pe Dracula. Unde? Încă nu i s-a spus, dar repetițiile le-a început deja acasă. Mama a făcut atac de panică, când l-a văzut seara cu cămașa însângerată. De la suc de roșii, evident. Nevasta a cerut divorțul după ce l-a filmat dubios. Nici Dracula nu mai e ce era.
Dracula 2

Măi, sî nu mergeți niciodată cu copchii după voi prin concedii sau excursii. Aiștea-s niște drăcușori șî fac la prostii di o sî-ți cie rușâni. Uiti, dracu m-o pus sî merg în Tihuța cu niște ghiduși. Pi drum m-o torturat cu dorința sî-l vadă pi Dracula. Zâs șî făcut. Ajungem acolo, îi instruiesc șî coborâm treptele din hotel spre sicriul bântuitului. Ce crezi c-au făcut? S-au așezat pi copârșău șî Dracula n-o măi putut ieșî să-i spărâie. Era sî mor di rușâni, cî dacă nu țipam la ei, murea omu în coșciug.

Dracula  3

-Trăim în lumi paralele. Eu am lumea mea, ruptă de realitate. Sunt o visătoare incurabilă. Deci sufăr. Tu ești în lumea celor care câștigă oricum. Ești un dur. Ea țese între lumi paralele. Uneori reușește să fie văzută în lumina reflectoarelor. Se vrea model.

-Stop. E prea simplist. Refaceți monologul sau inventați alt personaj.

Lumina se stinge. Frigul pătrunde în oase. Un țipăt sfâșie întunericul. Dracula mușcă din scenariu.

-Există doar o lume. A mea.

O pată sângerie se naște în sală. Crește și acoperă lumea.

Un bănuț norocos 

Mihăiță se jucase ieri în grădina bunicilor. Seara visase că e explorator, așa că dimineața cercetă magazia cu unelte. Luă o cazma, dar după câteva încercări de a fi arheolog, o abandonă. Era prea grea pentru el. Alese o sapă bine ascuțită, apoi trasă pe sol un perimetru de căutare.

-Voi face un tunel, își propuse băiatul. Pământul cedă ușor sub loviturile ritmice ale sapei. Ce puternic sunt, se bucură Mihăiță. Uite un bănuț norocos. Bunicule, sunt bogat.

Bătrânul făcu semnul crucii peste numele soldatului

Un bănuț norocos 2

Unii pe care nu-i cunosc îmi cer adesea un bănuț. În parcare, cer un bănuț ca să păzească mașina. La intrarea în biserică, cer ca să-mi ajute Dumnezeu. În tren, cer ca să ajungă la spital sau să-și ia medicamente. În fața spitalului, ca să ia pampers tatălui internat la chirurgie. În restaurant, ca să-și cumpere mâncare. Într-o zi, i-am propus unuia să mă ajute la plivit în grădină căci va primi plată pe măsură. M-a privit de parcă văzuse un extraterestru și mi-a răspuns că nu știe să muncească.